vrijdag 19 mei 2017

Dag 6 (19 Mei 2017)

Toegekomen vanuit Vitry-le-Francois te  Clairvaux bij de zusters van de "Fraternite Saint Bernard"

Actieve duurtijd: 5u37m
Afstand : 95,4 km (Totaal 413,9 + 95,4 = 519,3)
Gem.: 17 km/u
Hoogtemeters: 895 m

Weer:
AM: Regen, wind
PM: droog, 5 minuten zon, wind

Mijn verblijfplaats bij de zusters ligt vlakover de gevangenis waar enkel mannelijke zwaar criminelen liggen. De zusters vangen hier in een ander huis de gezinnen op die hun mannen komen bezoeken. Vanavond verwachten ze nog Basken en Algerijnen.

In het hart van het oude Gallische bos, dat de heuvels en valleien van de uitlopers van de Plateau de Langres met haar monnikspij bedekt, vind je de abdij van Clairvaux. Dit op de grens van de Champagne en Bourgondië streek, in een land van stilte. Hier kwam de heilige Bernardus negen eeuwen geleden aan op 25 juni 1115 om in het gebied van de Val d'Absinthe zijn beroemde abdij neer te planten. Hij woonde er tot aan zijn dood.

Oneindig lange en hoge muren rondom het domein verhinderen deels het zicht op de overblijfselen van wat eens een enorme pracht was. Clairvaux is naast abdij eveneens bekend als een der best bewaarde en bewaakte gevangenis van Frankrijk.

Het ministerie van cultuur heeft de belangrijkste historische gebouwen overgenomen.  Voornamelijk het schitterende gebouw van de leken broeders uit de 12de eeuw en het grote klassieke klooster uit de 18de eeuw zijn terug moeite waard. Evenals de beroemde en ontroerende. "kippenhokken voor gevangenen.

Telkens als ik een keer drink, zie ik die gasten op mijn buis plakken. Ik heb onderweg al een keer gevraagd aan werkmannen om wat extra tape aan te brengen. Vooral onze Giel hangt vlak onder mijn gezweet langs mijn kin.

Alhoewel het fietsen redelijk vlot gaat, moeten ze toch nu en dan bergop mee duwen.  Als Vik en Nand roepen, dan vlieg ik vooruit. En Merel en Tuur wijzen mij erop te drinken en te eten. Giel die zegt dan weer wanneer het tijd is om te stoppen.
Bij alle gevaar, is Auke daar om te bellen.

Onderweg vandaag ook weer vooral langs rustige fietswegen gereden. Met dan die typische Franse landschappen, dorpen en kasteeltjes. Mooi om zien, alleen mag de zon schijnen om betere foto's te hebben.

Vanaf Reims lopen de pelgrimswegen naar Santiago en Rome hetzelfde pad. Vanaf vandaag te Brienne-la-Vieille gaan ze beide een andere richting uit. Ik zit dus nu enkel op de VF wat hier verder in de abdij van Clairvaux te zien is. Enkel nog maar informatie te verkrijgen over de VF.

Om 18u45 werd ik verwacht op het avondmaal en had ik de eer te openen met een Frans gebed. Ik moest dat niet uit mijn duim zuigen, maar er werd een grote dobbelsteen over de tafel gegooid. Op iedere kant van de dobbelsteen stond een gebed. En ik denk dat ik het langste gebed kon voorlezen dat op de dobbelsteen stond. Geen probleem.

Zijn we aan onze soep bezig, valt er nog een zuster binnen. Bonjours en iedereen ( van de zusters) kussen. Bon.
Enkele minuten later nog een zuster. Bonjours en iedereen kussen. Très bon.
De wijn komt op tafel. Wijn van de streek. Iedereen doet mee. Delicieux.
Moet ik vanaf een bepaald uur stilletjes zijn vanavond ? Non non, ge zijt de enige gast in huis.
Kan ik nog wat afwassen misschien ? Non non, de keuken is te klein.
Kan ik morgen om 8 u ontbijten ? Bien sur.

Clairvaux
Kleinkinderen
Abdij van Clairvaux
Ingang abdij
Onderweg
Splitsing Santiago en Rome
Binnenrijden Clairvaux
Ik heb nog een bedje over!

2 opmerkingen:

 1. André
  Niet te rap rijden als je via Grand-Saint Bernard gaat. Die pas is in principe maar vanaf 1 juni open. Je neemt toch niet trein/tunnel (dan krijg je maar halve aflaat).
  PS: Tussen Martigny (Bovernier) en Sembrancher (CH) neem je best te trein. Met de fiets is het daar blijkbaar levensgevaarlijk (smal dal, veel verkeer en geen fietspad of zo).
  Allicht wist je dat al.
  Courage na regen komt zonneschijn

  BeantwoordenVerwijderen
 2. François,
  Bedankt voor je tips en je Interesse in ons project.
  Ik volg de situatie van de Sint Bernard col dagelijks op en ja, we gaan voor een volle aflaat.
  Groetjes, Andre

  BeantwoordenVerwijderen