zaterdag 27 mei 2017

Dag 14 (27 Mei 2017)

Van Col St. Bernard naar Arnad (I)

Aktieve duurtijd: 4u26m
Afstand 84,5 km (Totaal 987,4 + 84,5 = 1071,9)
Gem.: 19,1 km/u
Hoogtemeters: 655 m

Weer: warm, en heel veel wind op kop.

Na de vespers en het ontbijt waren we klaar om de grens over te steken. Maar het niemandsland tussen Zwitserland en Italië was echter niet sneeuwvrij. Op een 50-tal meter lag nog een pak sneeuw, waardoor auto's, moto's ... niet doorkonden. Wel voetgangers, mits enig risico om op een smal muurtje te lopen.

Met 2 andere jonge Belgische fietsers heb ik de oversteek gemaakt. Eerst 2 keer heen en weer voor elk zijn zakken over te brengen. Een van die jonge kerels was zo vriendelijk om ook mijn fiets te dragen. Oef , we zijn in Italië.

De paters op Zwitsers grondgebied vertelden gisteren dat de Italianen nog geen verkeer aan hun kant wilden en dus de sneeuw niet opruimen. Bij navraag vanmorgen aan Italiaanse zijde, bleek dat volgens hun de Zwitsers nog wachten tot 1 juni en dus niet ondernemen om de sneeuw van de weg te halen. Wat wel duidelijk is zijn de borden langs beide kanten die aanduiden dat de col niet open.

Eens terug op de fiets met een lange fietsbroek aan , het was koud om je bergaf te laten bollen, was ik vrij snel beneden zonder te trappen.

Vanaf Aosta rij je dan 30 km in het dal oostwaarts, om ter hoogte van Chatillon meer zuidwaarts te fietsen. De wind zal heel de tijd serieus in het nadeel, dus het was geregeld schakelen.

Gisteren hebben we hoofdzakelijk gerust, maar toch wat bezig geweest:

  • fietssteun hersteld want het onderste deel was eruit gevallen 
  • kleren gewassen en deze ochtend was alles droog 
  • nagels van handen en voeten bijgeknipt 
  • gegeten om 19u15 met iedereen die bleef overnachten: champignonsoep, vis met aardappelen en ratatouille, ijscreme. Alles in hetzelfde bord en iedereen brengt zijn afwas zelf naar de keuken.
  • om 21u was er een film over het leven op de col in de winter. Alhoewel de col in de winter is afgesloten, blijft de hospice wel altijd open.

Deze ochtend moest iedereen zijn geen eigen vuil meenemen want er is geen vuilkar die langskomt.

 De vespers in St Bernard om 07:15
 Pelgrimsbeeldje in de kapel van St Bernard
 Het profiel van het tweede deel van de Via Francigena
 Weg verspert; fiets op de schouder
 Mooi op het muurtje lopen
 Verderop is de weg naar Italië vrij gemaakt
Mijn eerste pizza op Italiaanse bodem
4 stazzione! Lekker!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten